Schrijf een kaartje "Groeten uit het Noorderpark" klik hier

agenda

agenda

Sorteer op:
  • Vandaag & Morgen
  • Weekend
  • Jul
  • Aug
  • Sep
Di 23 Jul
Di 23 Jul
Di 23 Jul
Wo 24 Jul
Wo 24 Jul
Wo 24 Jul
Wo 24 Jul
Do 25 Jul
Vr 26 Jul
Za 27 Jul
Za 27 Jul
Zo 28 Jul
Zo 28 Jul
Di 30 Jul
Wo 31 Jul
Wo 31 Jul
Vr 16 Aug
Ma 19 Aug
Ma 19 Aug
Wo 21 Aug
Do 22 Aug
Vr 23 Aug
Ma 26 Aug
Wo 28 Aug
Wo 28 Aug
Do 29 Aug
Vr 30 Aug
Zo 01 Sep
Zo 01 Sep
Zo 08 Sep
Zo 15 Sep
Ma 23 Sep
Zo 29 Sep
Hier zijn op dit moment geen gekoppelde activiteiten.

Stichting Noorderpark

Het Noorderpark slaat de brug in Noord. Natuur en cultuur snuiven, spelen, bewegen, tot rust komen, nieuwe mensen ontmoeten, klussen of  iets voor de buurt betekenen; het kan allemaal in het Noorderpark! Deze website bundelt alle activiteiten en nieuwtjes. En we nodigen jou uit om mee te doen en bij te dragen aan een levendig, groen en verbindend Noorderpark.

Samen maken we het park!

 

Zelf iets organiseren in het park? klik hier

parkberichten

Het laatste nieuws uit het park...
Zelf bijdragen aan het Noorderpark?

Zelf actief

Zelf
actief

In het Noorderpark kun je genieten van de natuur, rust en ruimte. Maar je kunt er ook zelf activiteiten organiseren, leren én ontmoeten! Heb je een goed idee? Wij kunnen je helpen je plan concreet te maken. Mail ons via info@noorderpark.nl. Kleine en grote ideeën zijn welkom!

> Lees verder

 

 

Paraplu-
vergunning

Voor kleinschalige evenementen in het Noorderpark is er sinds enkele jaren een Parapluvergunning. Bewonersinitiatieven kunnen via deze weg sneller en goedkoper worden uitgevoerd en vallen buiten de proceduretijd van tien weken. Voor overige evenementen is een andere vergunning nodig.

Samen-
werking

Samenwerken met parkpartners en organisaties in en rondom het park vergroot het bereik en de impact van een activiteit. Denk bijvoorbeeld aan de speeltuin, jongerenwerk, burennetwerken, scholen, studenten en groenbeheerders. Allerlei vrijwilligers en een beweegteam, het is er allemaal in het Noorderpark!

Mee
praten?

Onder het motto ‘Samen maken we het park’ bundelen we de krachten met organisaties en bewoners rondom het park. Denk je ook met ons mee? We willen graag horen wat jij belangrijk vindt. Neem contact op, of kom bij de adviesraad. Samen gaan we met het stadsdeel in gesprek over de toekomst, het beheer, de programmering en het gebruik van het park.

Op zoek naar een locatie in het park?
Ontdek de natuur in het park

Bekijk onze Natuurmomentjes!

ijsvogels

21/12/2018

wilgen

21/12/2018

vaste plantentuin

21/12/2018

Over Stichting Noorderpark

Stichting Noorderpark

Om de samenwerking tussen de organisaties in en om het park te stimuleren en bewoners te betrekken bij de ontwikkeling van het Noorderpark, is eind 2013 de Stichting Noorderpark Trust opgericht. Met een bestuur van bewoners uit de omliggende buurten en een kleine organisatie faciliteert de stichting initiatieven van bewoners en schept de optimale condities om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in afkomst, leeftijd, opleidingsniveau of talent.

Doelstelling
Het versterken van de levendigheid in het Noorderpark, door het stimuleren en ondersteunen van ontmoetingen tussen alle soorten bewoners en gebruikers in het park, alsmede bewonersparticipatie, initiatief, zelforganisatie en zelfwaardering van buurtbewoners en ondernemerschap.

Bestuur
Wigger Verschoor- voorzitter,  Pieter van der Pot- penningmeester,
Peter Dortwegt- secretaris.

Fysieke verbindingen

De aanleg van de Noord/Zuidlijn (juli 2018) bood de kans om de Nieuwe Leeuwarderweg te verlagen en het park om te smeden tot één groot Noords stadspark. Landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8 won de ontwerpwedstrijd die de gemeente hiervoor had uitgeschreven. Het nieuwe Noorderpark krijgt met drie viaducten over de verlaagde Nieuwe Leeuwarderweg en twee bruggen over het Noordhollands Kanaal een verbindend, cirkelvormig circuit.

Lees meer over de ontwikkeling van het Noorderpark tot stadspark op de projectpagina van Gemeente Amsterdam.

Geschiedenis

Het Noorderpark is een samensmelting van het Florapark en Volewijckspark, die worden gescheiden door het Noordhollands Kanaal. Het Florapark werd in 1921 als eerste aangelegd, passend bij de groene idealen die hoorden bij de beroemde ‘tuindorpen’ in Amsterdam-Noord. Het park werd ontworpen in Engelse landschapsstijl door Jan Willem Tellegen. In 1937 opende het Floraparkbad in het park. De tuinstadidealen kregen ook vorm aan de andere kant van het kanaal, met de bouw van de Vogelbuurt en Tuindorp Buiksloot. Voor de bewoners van deze wijken werd in de jaren ’30 het Volewijckspark aangelegd, in vergelijkbare Engelse Landschapsstijl.

Samen zijn de twee parken nu de groene longen van stadsdeel Noord. Toch horen ze nog niet echt bij elkaar. De opening van de IJtunnel in 1968 en de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg dwars door het Volewijckspark, maakten dat er niet veel beter op. Maar het tij keert: het Noorderpark wordt stapje voor stapje steeds meer één geheel.