Parkbericht

03/10/2017

Veel mensen vinden afval scheiden maar lastig, heel begrijpelijk met alle verschillende regels en onduidelijkheden wat wel en niet mag worden weggegooid. Afval scheiden zou geen zin hebben, neemt veel ruimte in en kost te veel moeite. CITIES Foundation, een onafhankelijke organisatie in Amsterdam Noord, biedt hier een oplossing voor: WASTED. In samenwerking met de gemeente Amsterdam zorgen zij ervoor dat het afval beter wordt gescheiden en dat buurtbewoners weten waar hun afval terecht komt.

WASTED vindt dat informatie over afvalscheiding beter kan en dat het scheiden van afval gewaardeerd, erkend en ondersteund moet worden. Het startpunt van WASTED ligt in en rond het Noorderpark: bewoners in Noord stimuleren om afval te scheiden door een innovatief spaarsysteem. Per zak gescheiden afval verdien je digitale munten, die je vervolgens kan inwisselen bij winkels en (culturele) organisaties in de buurt voor leuke kortingen. Een volle zak gescheiden plastic/glas/textiel of paper kan je al een kopje koffie opleveren en twee volle afval zakken een reep duurzame chocolade. Dit laat mensen zien dat afval niet slechts een restproduct is, maar ook echt iets waard kan zijn. Zeker in een buurt waar van oudsher veel armoede heerst, is de extra beloning een goede stimulans.

Deze zomer was WASTED ook aanwezig tijdens de Noorderpark Spelen. Deelnemers werden uitgedaagd om in  sneltempo plastic te scheiden en konden zo duurzaamheid met sport combineren.WASTED laat zien dat afval scheiden normaal is en geen uitzondering hoeft te zijn. Doel is om Noord de duurzaamste buurt van Amsterdam te maken!

DOE MEE! Ga naar www.wastedlab.nl

Het kost niets en u heeft alleen uw afval nodig! Wil je meer weten over plastic, recycle-mogelijkheden en verschillende types?
Mail naar info@wastedlab.nl en boek een inspirerende, educatieve workshop voor je bedrijf, school of voor jezelf!

Het aantal huishoudens dat afval scheidt is momenteel erg laag in Amsterdam. Dat is zonde, want veel van het afval kan opnieuw worden gebruikt als grondstof. WASTED wil buurtbewoners in Noord motiveren hun afval beter te scheiden door hen daarvoor te belonen. Het is geheel kosteloos om mee te doen en het enige wat je nodig hebt, is jouw gescheiden afval. Hoe werkt het? Voor iedere zak met gescheiden afval (plastic, papier, glas en textiel) krijg je bij aangesloten ondernemers korting op drankjes, eten, fietsreparaties, evenementen en meer. Meer dan 1000 huishoudens en 60 winkels en organisaties in Amsterdam Noord, Oost en Centrum zijn al actief.