Parkbericht

11/07/2019

Terugblik Noorderpark Leeft editie 2: Groene kracht van het Noorderpark. (10/07/2019)

We startten de avond met Jonmar van Vlijmen, oprichter van de Onkruidenier. Hij nam de groep mee op expeditie in het Noorderpark waarin we onder andere leerden over de Teunisbloem, de Klis en Zaadkool. Daarna hebben we geproost op de avond  met een door Jonmar gemaakte paardenbloemencocktail van tinctuur van de wortel, een limonade van de bloemen van de paardebloem met cava en spa rood.

We hebben daarnaast ook Melvin Stigter, beheerder en buurman van het Noorderpark, gehoord over de participatie rond bloemenlinten. Hij suggereerde  dat wanneer er enthousiasme is, er vanuit de buurt meegewerkt kan worden aan het onderhoud van het park. Te denken valt aan een vaste middag in de week waarbij kan worden geschoffeld, gewied of gezaaid. Na Melvin hebben we geluisterd naar Wendy Rats, zij is werkzaam als groencoach én oprichter van de Verbroederij. Zij vertelde over de mogelijkheden van klein- en grootschalig buurtgroen en de opzet van platvorm buurtgroen020.
Hierna kreeg Nancy Wiltink het woord, enthousiaste initiatiefnemer van onder andere het Tijdelijke Kerstbomenbos bij de sluis. Ze liep in de ontwikkeling van haar plan aan tegen allerlei obstakels, en is op zoek naar een nieuw onderkomen voor het bos. Misschien biedt het Noorderpark mogelijkheden?
Monique Egberts zou haar idee voor een luffa kwekerij presenteren, maar moest helaas eerder weg. Zij heeft contacten met een monnik in Egmond die luffa kweekt, een plant die een soort komkommerachtige vrucht draagt, die wanneer gedroogd een ideale vervanger is voor de (schuur)spons. Als er voldoende animo is gaan we een kwekerij starten in het park. De monnik heeft al aangeboden zijn kennis wat betreft het kweken te willen delen. Een paar enthousiastelingen hebben zaden mee naar huis genomen om zelf aan de slag te gaan.
Stephan Verhoeven had een spontane inbreng deze avond. Met zijn pleidooi voor het behoud van groen in zijn buurt vlakbij het park enthousiasmeerde hij mensen om de petitie te tekenen. De petitie kan je hier ondertekenen
Voor alle liefhebbers:
De GROENSTE dag van Noord is op 6 oktober! Dat vertelde Nathalie van Loon van WNKL en de Duurzame 100 van Amsterdam Noord. Zet deze datum vast in je agenda en attendeer groenlievende medemensen er vast op.

Foto gallery