Parkbericht

13/11/2020

De eerste editie van Allerzielen Noorderpark was in vele opzichten uniek. Ten eerste vanwege het samenkomen van een langgekoesterde droom van Linda Carolus,en de samensmelting van de gezamenlijke ideeën van Elien van Helden (st. Noorderpark),Linda Carolus(initiatief neemster Allerzielen) en Sonja van Schaik (zij is werkzaam in de palliatieve zorg en een waardevolle toevoeging aan het kernteam).
Samen brainstormden we over de sfeer, de muziek, de veiligheid en de kaarsjes, waarbij het beeld van de lotusbloem van Linda kwam, en we gezamenlijk voor de praktische oplossingen en uitwerking gingen.
Ook de coronamaatregelen maakten de avond uniek, omdat we genoodzaakt waren deze eerste editie online te doen.

Voor iedereen
Omdat we graag een bijeenkomst wilden organiseren voor iedereen, betrokken we diverse partijen uit Noord om te zorgen dat ieder zich welkom zou voelen, te weten Hoop voor Noord, Moskee Elmouhssinine op de Meeuwenlaan, Vereniging Stisccan (Stichting Turks Islamitisch Cultureel Centrum): Sican (Stichting Islamitisch Centrum Amsterdam Noord, Zinnig Noord en het Nabestaandencafé van Doras.
Het Grand Café Noorderpark was betrokken in verband met het napraten achteraf, en we zochten samenwerking met Flora4Life om te zorgen voor publieksbegeleiding, en zouden we de bloemen knippen met mensen van de diverse Huizen van de Wijk in de buurt. Het Anker zou het vrijwilligershonk worden waar Sonja zou koken.
De flyer die Patrice (de vrouw van Master Stu) heeft gemaakt was af. Helaas is die nooit gedrukt vanwege de te houden maatregelen i.v.m. Corona.

Alleen en toch samen
Al onze inspanningen ten spijt (we kregen zelfs complimenten van de 1,5 meter commissie van de gemeente!) kon onze avond niet doorgaan vanwege de aangescherpte maatregelen.
Daarom door naar plan B, een versie waarbij het doel zou zijn over te brengen wat we qua sfeer in gedachten hadden. Daarbij wilden we zoveel mogelijk mensen alsnog mee te laten beleven in een gezamenlijk moment van rouw. Ieder voor zich en toch samen, dat was de gedachte vanaf het begin, en die is overeind gebleven. Het vergde wel een andere manier van denken, en leidde tot de aanschaf van technische snufjes om een optimale ervaring te verzorgen.

De avond was droog en helder! Wat een geluk gezien de miserabele herfstige regens de hele week. Winderig was het wel, maar dat was gelukkig geen probleem voor de verstaanbaarheid. In onze ronde rond de vijver werden we al snel vergezeld door een groot aantal meekijkers. Er werd volop meegeleefd met reacties als ‘prachtig initiatief’, en ‘mijn kaarsje brand voor mijn vader, moeder en alle dierbaren die heengegaan zijn’ en ‘wat ontzettend mooi!’.
Linda, Sonja en Elien lieten ieder een kaarsje te water met de intentie dat namens iedereen te doen die er niet bij kon zijn om het zelf te doen. Met de kaarsjes die al dreven was het een mooi gezicht, waaraan de pianomuziek nog extra sfeer toevoegde.
Natuurlijk verliep alles niet even gesmeerd als we hadden gehoopt, en was het fijn dat we onverwacht ook nog een helpende hand van Karin Hanekroot toegereikt kregen. We kijken terug op een goed ‘samen’ zijn en zien de vele positieve reacties als bemoediging voor volgend jaar, waar we hopelijk iedereen de mogelijkheid kunnen geven zelf naar het park te komen om een kaarsje te water te laten.

Terugkijken?
Dat kan hier: https://fb.watch/1Kq267QWeb/

Foto gallery