Parkbericht

26/11/2021

Parkpraat november – Vrouwenbazaar Buurthuis van der Pek

Vandaag was ik, Elien van Helden, te gast bij de Vrouwenbazaar in het tijdelijke Mini Buurthuis van der Pek op de van der Pek straat 49.
Ik werd hartelijk ontvangen aan een tafel vol glimmende schalen met koekjes, waardoor ik even dacht dat mijn chocolaatjes van Ferrero Rocher zouden vereenzamen tussen het overige aanbod. Maar het bleek toch een goede keuze want het doosje ging al gauw rond in de kring van vrouwen met hun oorsprong in Egypte, Soedan, Marokko, Jemen, Syrië en Turkije.

De meeste van de vrouwen spreken Arabisch onder elkaar, en voor een aantal van hen is Nederlands echt moeilijk. Als ze zich voorstellen blijkt dat ze allemaal minimaal 6 en sommigen al meer dan 25 jaar in Nederland wonen. Ze vertellen trots over hun schoolgaande en studerende kinderen en kleinkinderen zoals Nadia uit Syrië, en over wat ze eerder deden of nu graag doen. Gastvrouw is Samar, trotse moeder van een tweeling, die jaren in de Banne woonde, en nog steeds actief is in het verbinden van vrouwenpower in Noord. Zo is er bijvoorbeeld Hassana die een topchef is, 7 sterren krijgt ze van Samar! Ook gaf ze eerder kookles aan kinderen, maar nu ze een beroerte heeft gehad gaat dat even niet. Gihan is ook goed met kinderen en koken, en vroeger actief in de moestuin in het Noorderpark ten tijde van de Noorderparkkamer.
Nagwa is zangeres en leert mensen in het hele land over de Koran. Een andere actieve dame is Aicha, maar ook zij heeft met wat tegenslag te maken, waardoor het fijn is om op deze ochtend weer even bij te praten met de andere vrouwen. Dat geldt ook voor Aziza, die last heeft van chronische klachten aan haar nek, die ze even vergeet met een koffie, lekkers en gezelligheid. Zij was vroeger docent wis- en natuurkunde in Jemen. Namarig is make-up artist en weet alles over huid, wenkbrauwen en haar. Tot slot is er nog Nesrin uit Turkije, wiens vader hier ooit in vriendelijker tijden is komen werken, toen er nog meer wederzijdse belangstelling was tussen oorspronkelijke en nieuwe Nederlanders. Zo leeg als het doosje chocolaatjes, zo vol was mijn hoofd aan het einde van de ochtend.

Wat ik heb geleerd is dat veel vrouwen het prettig vinden om met vrouwen onder elkaar te zijn, dus zonder mannen erbij. Het geldt niet voor alle aanwezige vrouwen, maar de meesten komen niet wanneer er een activiteit voor zowel mannen als vrouwen wordt georganiseerd. Ze willen wel erg graag bewegen, dus laagdrempelige beweegactiviteiten voor vrouwen, of een ‘women-only’ ochtend in een sportschool of buurthuis met gymtoestellen zou voor deze vrouwen een uitkomst zijn. Ik ga kijken of ik contacten kan leggen zodat deze wensen kunnen uitkomen. In het park zelf of in de buurt.

Ondertussen is de verbouwing van Buurthuis van der Pek in volle gang, en zal het zodra het klaar is feestelijk worden geopend. Ik wacht op de uitnodiging 🙂 Tot die tijd is er een aanbod voor de buurt op de van der Pek straat, met bijvoorbeeld op donderdagochtend een vrouwenontbijt voor €2,00 euro, van 10.00-12.00 uur.

Na deze fijne kennismaking heb ik de dames belooft hen direct (ik heb weer wat nieuwe contacten in mijn telefoon) of via Samar uit te nodigen voor activiteiten in het Noorderpark, zoals de fietslessen van Rita, de Open koffies die we vanaf volgend voorjaar in het Rosarium gaan organiseren en de lichtspeurtocht deze kerstvakantie.
Volgende Parkpraat, die van december, ben ik bij Red Amsterdam Noord op het Mosveld.

Heb je een idee waar ik ook eens over de stichting zou kunnen vertellen? Ik kom graag langs bij alle soorten bijeenkomsten die worden georganiseerd in de buurten van Noord. Dus nodig me uit via goedidee@noorderpark.nl, en wie weet tot gauw!

Foto gallery