Parkbericht

03/03/2020

Iedereen kent de Natuurspeeltuin wel tegenover Pompet: een avontuurlijke plek met houten speeltoestellen. Omdat het hout rot was geworden en daarom niet veilig genoeg, zijn de toestellen vorig jaar verwijderd. De gemeente onderzoekt nu wat er haalbaar is en of er een geschikte plek dichtbij is. In ieder geval komt er een supermooie vernieuwde Natuurspeeltuin voor terug waar iedereen weer kan spelen. Kinderen kunnen op 4 april tijdens de Parkschoonmaak hun stem uitbrengen op één van de twee nieuwe ontwerpen.

Gestemd
Kinderen konden tijdens het Noorderparkfestival in september 2019 aan de hand van afbeeldingen op een groot doek hun stem uitbrengen op hun favoriete speeltoestellen. Een duidelijke voorkeur ging uit naar het pontje. Uit onderzoek blijkt nu dat een pontje hier niet mogelijk is vanwege de diepte en kwaliteit van het water en de beschikbare ruimte. Gelukkig kunnen we wel andere gekozen speeltoestellen laten terugkomen in het ontwerp.

Dichtbij de oude plek
Het stadsdeel probeert de nieuwe Natuurspeeltuin zo dicht mogelijk bij de oude plek te plaatsen. Een plek bij de bomen en in het water is echter in aanleg kostbaarder. Dat heeft te maken met aanpassingen die volgens het ‘Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen’ gedaan moeten worden om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Denk daarbij aan valruimtes, beknelling van lichaamsdelen tussen objecten en ook veiligheidsmaatregelen tegen verdrinking. Dit heeft effect op het beschikbare budget en mogelijk op het bestaande groen in de omgeving.
Vandaar dat de gemeente ook kijkt naar een locatie die meer richting het open veld gaat. Dit is beter geschikt voor een veilige speelvoorziening en -omgeving. Zo kan het beschikbare budget volledig in de natuurspeeltuin gestoken worden en niet in het geschikt maken van de omgeving. Het stadsdeel neemt komende maand in overleg met partners in de buurt een beslissing over de locatie.

Kiezen ontwerp
Na het kiezen van een geschikte locatie maken twee leveranciers een ontwerp aan de hand van de uitkomsten van de stemming. Kinderen kunnen uiteindelijk op één van deze twee ontwerpen hun stem uitbrengen tijdens de Parkschoonmaak op 4 april van 12.00-14.00 uur. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws!

Als je meer informatie of betrokken wilt blijven bij de Natuurspeeltuin mail ons dan via info@noorderpark.nl. Ook als je mee wilt stemmen, maar op 4 april niet in het park kunt zijn, stuur ons dan een mailtje.