Home » Over het Noorderpark

Over het Noorderpark

Geschiedenis

Het Noorderpark is een samensmelting van het Florapark en Volewijkspark, die worden gescheiden door het Noordhollands Kanaal. Het Florapark werd in 1921 als eerste aangelegd, passend bij de groene idealen die hoorden bij de beroemde ‘tuindorpen’ in Amsterdam-Noord. Het park werd ontworpen in Engelse landschapsstijl door Jan Willem Tellegen. In 1937 opende het Floraparkbad in het park. De tuinstadidealen kregen ook vorm aan de andere kant van het kanaal, met de bouw van de Vogelbuurt en Tuindorp Buiksloot. Voor de bewoners van deze wijken werd in de jaren ’30 het Volewijkspark aangelegd, in vergelijkbare Engelse Landschapsstijl.

Samen zijn de twee parken nu de groene longen van stadsdeel Noord. Toch horen ze nog niet echt bij elkaar. De opening van de IJtunnel in 1968 en de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg dwars door het Volewijkspark, maakten dat er niet veel beter op. Maar het tij keert: het Noorderpark wordt stapje voor stapje steeds meer één geheel.

Fysieke verbindingen

De geplande aanleg van de Noord/Zuidlijn bood de kans om de Nieuwe Leeuwarderweg te verlagen en het park om te smeden tot één groot Noords stadspark. Landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8 won de ontwerpwedstrijd die de gemeente daarvoor had uitgeschreven. Zijn nieuwe ‘Noorderpark’ krijgt een verbindend, cirkelvormig circuit. Er komen drie viaducten over de verlaagde Nieuwe Leeuwarderweg en twee bruggen over het Noordhollands Kanaal.

Het oostelijke deel van het Volewijkspark werd als eerste heringericht, samen met de bruggen over de Nieuwe Leeuwarderweg. Er kwam vertraging op de uitvoering van het gehele plan vanwege de crisis. Maar eind 2015 werd de bouw gestart van een nieuwe voetgangers- en fietsbrug over het Noordhollands Kanaal. Diverse partijen voeren werkzaamheden uit om van het gebied één mooi stadspark te maken. De opening van de Noord/Zuid metrolijn halte Noorderpark vond plaats op 21 juli 2018.

Wij maken het park

In de tussentijd komt het park op een andere manier tot leven. De creatieve ondernemers van de Roze Tanker, Gele Pomp en Pompet organiseren allerlei activiteiten waar omwonenden bij kunnen aanhaken. Bewoners en ondernemers nemen ook zelf initiatieven, zoals een tweewekelijkse hardlooptraining voor kwetsbare bewoners, de plaatsing van overdekte picknickbanken, een social barbecue, het SamenNoord feest en de Noorderpark Spelen.

Om de samenwerking tussen de organisaties in en om het park te stimuleren en bewoners actief te betrekken bij de ontwikkeling van het Noorderpark, is eind 2013 de Stichting Noorderpark Trust opgericht. Met een bestuur van bewoners uit de omliggende buurten en een kleine organisatie, probeert deze stichting initiatieven van bewoners te faciliteren en de optimale condities te scheppen om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in afkomst, leeftijd, opleidingsniveau of talent. Want het park, dat maken we samen!

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling van het Noorderpark tot stadspark? Kijk op de Noorderpark projectpagina van Gemeente Amsterdam.

Heeft u vragen aan het Stadsdeel over de ontwikkeling en werkzaamheden in het Noorderpark? Neem dan contact op met Ronald Moerbeek